Afgemeld worden voor je mentale gezondheid is de eerste stap in je herstel. Hier geven we enkele tips die u kunnen helpen u beter te voelen, van iemand die het zelf heeft meegemaakt
Toen ik werd vrijgesteld van werk, vulden dreigende deadlines mijn hoofd, terwijl het vooruitzicht dat ik collega’s in de steek zou laten zwaar op mijn toch al verwarde geweten drukte. Na ongeveer twee weken slapen, nauwelijks eten en huilen onder de douche, besefte ik dat ik beter moest worden – om mijn gedachten te ontwarren en uit te zoeken hoe ik dit punt had bereikt. Door een tijdje vrij te nemen, ondernam ik actie, en ik ging herstellen.

Als u onlangs bent ontslagen vanwege uw geestelijke gezondheid, helpt het om te onthouden dat u niet de enige bent. Ongeveer één op de vier mensen in het Verenigd Koninkrijk krijgt elk jaar te maken met een psychisch probleem, en bijna 15% daarvan is werkgerelateerd. Het is veel beter om nu de tijd te nemen die u nodig hebt, dan het risico te lopen dat u zich later nog slechter voelt.

Of je nu voor twee maanden of twee weken bent ontslagen, het kan moeilijk zijn om te weten wat je nu moet doen. Maar voor iemand die al eens is geweest waar jij nu bent, zijn hier een paar tips over hoe je deze tijd het beste kunt doorkomen.

1. Schakel volledig uit
Eerst en vooral: stop met je schuldig te voelen over je werk. Stel een ‘out of office’ in op je e-mail, en verwijder alle werkgerelateerde apps van je telefoon. Leg je telefoon zelfs helemaal buiten bereik als hij je in de verleiding brengt om dingen te controleren. Als je je werkgever hebt verteld dat je een pauze neemt, moet hij weten dat hij afstand moet bewaren en alleen inchecken als dat nodig is. Concentreer je in de tussentijd op jezelf – en vergeet niet dat je meer bent dan je baan.

carolyn-v-8V7FDd4NcnE-unsplash

2. Zorg voor structuur
Misschien wil je in bed klimmen en daar voor altijd blijven. Geestesziekten zijn een meester in het maskeren van de realiteit, en daarom is het zo belangrijk om terug te vechten door dagelijkse routines te implementeren. Zet elke ochtend een alarm. Poets je tanden, eet drie maaltijden per dag, en kleed je om. Zelfs als je maar iets heel kleins kunt doen, zoals koud water op je gezicht sprenkelen, is het nog steeds een prestatie. Dit zijn de dingen die ons weer mens doen voelen.

3. Wees sociaal
Een veelvoorkomend misverstand over afgemeld zijn is dat je het huis niet uit mag. Mijn dokter adviseerde juist om ergens heen te gaan, omdat de hele dag binnen blijven het isolerende effect van psychische aandoeningen alleen maar aanwakkert. Hoewel opsluiting je voorlopig in je mogelijkheden beperkt, kun je nog steeds de frisse lucht ingaan voor je dagelijkse lichaamsbeweging, boodschappen doen of een vriend bellen om even bij te praten. Eerlijk zijn over uw situatie tegenover anderen zal u helpen om u lichter te voelen, en biedt ook perspectief.

4. Eén ding tegelijk
Je hoeft niet alles op een rijtje te hebben tegen de tijd dat je weer aan het werk gaat. Het leven is overweldigend en herstel is een reis, dus als je de dingen stukje bij beetje aanpakt, lijken de obstakels onderweg beter beheersbaar. Ik deed dit door to-do lijstjes te maken. Elke ochtend schreef ik drie dingen op – slechts drie. Aan het eind van elke dag vinkte ik ze af en voelde ik een kleine vertrouwensboost. Bijvoorbeeld: medicijnen innemen, de afwas doen, de kat knuffelen. Na verloop van tijd zul je merken dat je meer uitdagende dingen gaat doen.

cathryn-lavery-fMD_Cru6OTk-unsplash-min

5. Ga regelmatig naar de dokter
De meest essentiële stap naar herstel is regelmatig contact houden met je arts. Maak afspraken, houd je medicatie bij en kijk naar andere vormen van ondersteuning zoals counseling – veel professionals bieden nu ook online of telefonische sessies aan. Wanneer u zich klaar voelt om terug te keren, bespreek dan met uw huisarts een gefaseerde terugkeer om u geleidelijk terug te laten keren met minder uren of dagen, afhankelijk van uw omstandigheden. Soms kan terugkeer naar het werk het beste zijn, omdat het uw leven weer de structuur en steun geeft die het nodig heeft.

6. Ga naar buiten
Probeer minstens één keer per dag ergens heen te lopen, al is het maar even langs de weg voor een fles melk. Fysiek actief zijn, vooral in groene ruimten, blijkt het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde te verbeteren, angst te verminderen en zelfs depressieve mensen te helpen herstellen. Het briesje op je huid en het geluid van de ruisende bomen brengen je in het huidige moment, waardoor je je bewust wordt van je omgeving en minder wordt verteerd door je gedachten. Hoe meer ik wandelde, hoe levendiger ik me voelde en hoe meer ik dacht aan een toekomst die me weer hoopvol maakte.

Ga voor een gesprek met een therapeut over uw geestelijke gezondheid of voor extra steun naar counselling-directory.org.uk

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined